::ASSALAMUALAIKUM~PEACE BE UPON US :: AHLAN WASAHLAN:: SELAMAT DATANG

Friday, June 22, 2012

Mesir dan saya~



~Alhamdulillah, IKHWAN menang pilihanraya kali ni dan saya individu kecil diantara ribuan orang yang gembira wlupon kemenangan itu masih di tahap berisiko....sume orang sudah respon, saya takkan takda langsung perasaan kot..what a shame on you! ~maaf panjang, mode tulis tesis kan.. gaya UKM~


Mesir in memory
1998 (darjah satu)
Setiap hari saya berjalan kaki pi sekolah ditemani bangah.. satu hari bangah cakap “kak zirah nanti ingat jalan ni ye..” kenapa nak kena ingat? bangah kan ade..”saya senyum sambil kejar bayang kami berdua yang sedang berjalan pastu pijak bayang-bayang tu..hari-hari saya buat begitu. Seronok. Bangah kata, “nanti kalo bangah dah takda, kakak kena ingat, petang ni, kak zira cube balik sendiri ye, bangah tak datang jemput tau! Nak tengok kak zirah ingat tak jalan balik…” sampai kelas saya fikir punyalah pikir, takut kalau bangah betul2 tanak jemput saya dah, saya pun nangis diam2 “eii..hazirah nangisla” kawan sume mengusik saya. nasib baik cikgu marah diorg tu^_^
Sampai waktu balik saya tunggu bangah tapi bangah tak datang-datang. saya menangis. cikgu pujuk saya. Tetibe bangah datang, saya terus lap air mata, pura-pura tak nangis. “Eh..zira baru je nak balik tadi,, ingat bangah tak datang…”(huh, cover!).. bangah tanya “tadi cikgu kata, kak zira nangis.. kenape, takut bangah tak datang ea???" “eeeh, mana ade, pensel jatuh dalam longkang..tu yang nangis tu.” Malam tu, mak saya cek pensel box saye..”eik, kakak kate pensel jatuh longkang..mama kira ni cukup je pensel kakak ”  aduhh..kantoi lagi!
Esoknye, bangah cakap “abah nak hnta bangah pi mesir, blaja kat sana ngan along..bangah tanak pegi…Kak zira cakapla kat abah, bangah tanak pegi” hmm..yeke..saya tak caya bangah tanak pegi, hari2 die rajin mengaji..dia selalu cakap nak jadi mufti satu hari nnti padahal mase tu saya pun tak paham mufti tu ape.., saya rase mase tu bangah saja nak ambil hati saya..konon-konon cam tanak pegi..
Sebelum bangah pi, kami memang telah di wajibkan hapal surah yasin dan al-waqiah. Hari2 kami kene ‘tasmi’ ngn bangah. Klo tak ingat je kene cubit..saya selalu mengelat tanak ngaji, samela kak lang ngan kim sbb takot kena marah. saya terasa pemergian bangah sebab lepas dia pegi, takde da org nak pantau kami mngaji..main2 je slalu~
1998 (hujung tahun)
Seronok dapat peluang lawat bangah ngn along kat mesir. Saya menjangka mesir tu tempat yang best,..rupenye panas terik, sampai2 je, berdebu, airport dia tak best..macam bangunan lama..kami singgah banyak masjid..kebanyakn tak berapa lawa macam kat Malaysia..saya pelik..
Sampai sana, along jemput kami dengan teksi. Orang-orang mesir agak besar sikit dan kasar. Itu memori saya…sebab masa kami sampai, abang saya duk cakap arab pekat, kuat sangat dia cakap dngan orang teksi tu..macam bergaduh tapi kami tak paham pe pon. Pastu, singgah rumah along dulu. along ngn bangah tak duk sama sebab diorang slalu tak ngam, dua2 nak jadi hero..jadi rumah lain-lain. Tetibe tuan rumah datang, yang perempuan pun same je kasar, dia bising ngan along pasal rumah sewa dia..
Kami berjalan-jalan, mesir sebuah negara yang miskin juga..susah, setiap kali kami jalan, ramai peminta sedeqah kejar van kami..satu hari kak lang makan coklat, pastu dia bagi coklat kat sorang budak laki tu.. Tetibe kawan budak laki tu ramai-ramai serbu budak laki tu, kesian tengok. kakak saya pon bagi semua coklat yang ade dan saya pon bagi semua duit2 syiling yang ade dalam poket..
Susahnya kehidupan mereka.. orang tua sanggup tolak budak2 untuk berebut makanan..bayangkan! saya cukup tak sangka, selalu orang tua akan bagi budak2 dulu..tapi tidak, mereka bertolak-tolak dengan budak2 sampai ade yang jatuh. Memori sewaktu kecil saya kat sana..orang mesir ni hidup susah dan mereka memang kasar.
Saya merungut kat sana sebab kaki saya sampai melecet jalan..panas terik, kalo naik kenderaan cam bas kene kejar, mereka takkan berenti.   perut pun tak kena, asyik cirit birit je sebab abang saya satu rumah, style minum air tak masak, abah pulak suke sangat  bila dapat jumpe tomato dan daging yg amat banyak kat sana., dan tak tau dia masak resepi ape..saya cirit birit sampai semua kawan2 abang  hampir sepuluh orang satu rumah bace yasin kat saya, saya terlantar kat tengah2~ gaya saya macam da nak mati dah, malu mase tu pon ade..tapi tak heran sangat sebab kecik lagi. Saya ngan kakak boleh pulak tidur berderet  ngan kawan2 abang sume..haih,, xtau malu betul~
..tapi yang best, saya melawat maqam para sahabat, ulama,.saya tak paham sangat masa tu apa yang seronok, tapi cara abah dan abang  saya menggambarkan keistimewaan tempat tu buat saya rasa cukup bertuah dapat pi sana. Pastu kami melawat firaun2 n ramsis yg ade..masuk dalam pyramid, saya masih ingat bau dia sampai hari ni..bau mayat, bau batu,  sempit dan rasa sesak nafas.~
kalau tengok kesusahan rakyat mesir masa tu memang patut pun rejim zalim ditumbangkan..dah 16 tahun saya tak jejak ke sana..mungkin keadaan sudah banyak berubah,,kalaula sya ada rezeki bertapak semula di sana melihat mesir dibawah pmerintahan ikhwan~~sama2 kite doakan keamanan mesir dan umat islam seluruh dunia~
>>nak sambung len kali la..sye bhgi masa sejam je menulis blog sbb dah janji untuk tesis<<

Kesedaran Umat islam hari ni
Bila ikhwan menang ..saya terasa bila melihatkan kesusahan hidup mereka suatu ketika dulu.Bumi mesir ni antara tempat2 awal saya belajar mengenal dunia islam, .mase kecik saya terdedah pada negara2 islam yang susah dan ditindas penguasa yang zalim, ikut rombongan tabligh pi sempadan Thailand dan sebagainya..sampai bila balik, saya semangat dan tertanam benci pada yahudi, kafir laknatullah sehingga sampai tingkatan satu saya kat asrama bincang ngn kawan2, amirah, mcdah, mak piah cita2 saya nak jadi pejuang berani mati. masing2 ade plan sendiri.. plan saya pula masa tu:  umur 35 tahun nanti nak pegi palestin..tapi nak jugak kawin dulu (huhu..ape daahh., ade hati nak kawin jugak)..dorg tanya saya, anak-anak nanti sapa jaga? Saya kata..tinggal kat suami la..kalau dia tanak ikut~~  (skrg bila dah besar, bila tngok gaya hidup saya dan amalan saya, bru sedar, saya tak layak sikit pun nak berangan mati syahid..sedang suatu ketika dulu.. itu impian saya yang lama saya tanamkan…T_T)
sampai satu masa, saya  jadi ketua badar aspuri..saya denda budak2 yg solat subuh lewat, baca mathurat tengah court...diorang tak malu pon malah gedik je ade,, sbb court tu buatkn semua budak2 laki aspura usha diorg. Lagi mengada jadinya, makin ramai yg lewat..Saya denda pulak cara lain, basuh toilet. Tapi mase tu budak2 tak puas hati, cikgu displin panggil saya suruh saya ‘berlembut’ sikit dengan diorang..saya simpan dalam hati, kalau datang lewat sekolah, kena denda tapi kalau lewat solat subuh tak perlu amik tindakan? Peraturan Allah diremehkan begitu saja..mana keadilan..
Saya jadi orang yg takda hati nak simpan apa2 harapan kat dunia sbb dunia ni tak pernah adil untuk islam, saya tak bpe suke ikut peraturan, wlupon sy pengawas asrama..bende yg saya rase peraturan dunia dan remeh, sy remehkan aje..ade masenye fly gi umah kawan, jalan2, tengok bola smpi subuh (nakalnya saye waktu tu),  main sepak tin tengah2 malam sampai kena kejar dengan cekgu pastu nyorok dalam toilet cekgu laki (nasib kawan2 cover buat2 tak nampak),..(jgn contohi perangai ni)..sy agak 'rebel' dlm hati, sy harap orang lebih keras pada peraturan akhirat~
Masa tu semua masalah muslimat dalam kepala. masalah budak kapel, lesbian, tak solat..semua dibebankan atas saya sampai rasa macam2 konspirasi yang berlaku. Ade golongan yang tak suka saya dan kutuk belakang..tapi saya ade juga geng2 yang menyokong kuat saya..
Saya jadi faham dunia memang ‘bukan tempat yang benar-benar indah’ untuk orang islam.. saya rasa sakit nak tegakkan islam dan pahamkan islam pada kawan2 yang masih asyik fikr pasal diri sendiri..saya selalu  menyuruh mereka benti fikir hal sendiri, mslh hati yang remeh sebab umat islam susah..tapi orang2 sebaya saya ketika itu masih begitu ..
 >>Sedihhh….<< (apa yg saya simpan ni, semua masih segar dalam ingatan dan  masih terasa)

Off topic ~Sambil tu saya dalam mengenang abah yang dah hampir 2 bulan tak jumpa, sebab stiap kali saya balik abah berkursus, dah hampir 62 tahun abah masih kuat bekerja untuk kami sekeluarga padahal tahap dia, patut rehat je, abah hebat..kami adik beradik mase kecik2 dulu selalu tnya, kenapa bile abah ade duit, kita gi negara orang, tapi gaya macam orang susah, rumah pon kecik je..tak macam orang lain?" abah slu ulang.."kena bersyukur sebab kita dah sampai tempat nabi2..mekah, mesir, ade org yang nak sangat pegi tapi takde peluang nak sampai sana..abah klu ade duit nak bawak kakak pegi satu dunia..abah nak kakak belajar n amik pengalaman..ilmu tu kan penting..biar kita kaya ilmu, kaya pengalaman (saye agak tak suke jln ngn abah mase kecik sbb abah garang,(anak tentera~) kalo lambat je kena marah, tak bape enjoy^_^..tapi hari ni sye amat menghargai..sbb pengalaman itu mengajar saya banyak tentang ISLAM..ia lebih dekat dengan jiwa~
Ayat abah: biar poket kite seposen dua, tapi hati  kite jgn seposen dua.. hati mau besar!

Ps: maaf pnjg berjela, saya memang penulis novel dpd sekolah lagi..^_^

2 comments:

cik tulip said...

assalam..lama x ziarah ke sini..masih suka baca entri2 hazy...selalu menyuntik semangat kepada akak..selamat menyiapkan thesis ya..n x saba nak baca sambungan entri ni :))

hazyra said...

wsalam kak, alhamdulillah hrap ade sdkit manfaat pd pembaca,..lama dah tak jumpe^_^