::ASSALAMUALAIKUM~PEACE BE UPON US :: AHLAN WASAHLAN:: SELAMAT DATANG

Friday, November 19, 2010

~tadhiyah dalam perjuangan ISLAM~


Bismillahirahmanirahim..

Salam Eid Adha..
Mengambil ibrah sempena pengorbanan nabi Ibrahim dan nabi Ismail ..sdikit perkongsian yg diperolehi drpada usrah hari ini..
Sunnatullah dalam berjuang, pasti tak lepas dari mehnah dan tribulasi ..segalanya menuntut pengorbanan dari segenap sudut….

Jika kita lihat pengorbanan nabi Muhammad yg sanggup dihina utk menyebarkan islam, mengambil risiko dibenci penduduk Mekah sedangkan sewaktu itu dia sangat2 dikasihi..hatta Abu Jahal sendiri begitu gembira menyambut kelahirannya. kata Nabi SAW. “Meskipun mereka meletakkan matahari di tangan kananku dan bulan ditangan kiriku, agar aku meninggalkan seruanku. Sungguh, sampai mati pun tidak akan kutinggalkan !”
Musab B. Umair.. pemuda yg sangup meninggalkn kekayaan demi iman..Muaz bin Jabal yg diminta Rasulullah  SAW utk ke Yaman ..menangis kerana terpaksa meninggalkan Rasulullah SAW, bimbang jika tidak dapat bertemu lagi ..begitulah beliau berkorban rasa kasihnya..

Pengorbanan ini  seuatu yang besar dan dalam sungguh pengertiannya..
Jika kita hanya memberi sesuatu dari pada apa yg kita ada..itu hanya dikira sumbangan..tetapi pengorbanan ni sesuatu yg  kita tidak ada..tetapi kita cuba berikan juga..
Cth..masa lapang yg kita ada..kita sumbangkan utk membuat gerak kerja islam..ini dikira sumbangan
pengorbanan pula , .kalau kita ada 100, kita peruntukkan 20 ringgit utk belanja rumah. 80 lagi tiada kegunaan,utk simpanan..bila diminta untuk infak pada perjuangan islam..kita memberikan 80..dikira sumbangan..tetapi apabila kita korbankan 10 daripada 20 ringgit tadi..itu baru dikatakan pengorbanan..

kalau hari ini kita merasa cukup dengan duduk di masjid2 dan beramal ibadat tanpa berjuang dan berkorban untuk islam..kita silap kerana gagal menilai dan menghayati sirah baginda dan para sahabat.mereka melalui segala macam bentuk mehnah..apakah cukup kita hnya..mewakafkan diri di masjid ?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sdikit ulasan..realiti hari ini kebanyakan kita jarang mahu berkorban utk islam..tak perlu lihat jauh2..cukup saja pada diri ini..

Astaghfirullahal azim..byk sungguh alasanku..

 bila kita susuri pengorbanan kekasih  yg dicinta Allah itu, kita malu sendiri..sedang dia yg sungguh dikasihi itu tegar meniti pahit getir  dan siri2 pengorbanan yg amat dahsyat..kita yg entah siapa2 di sisi Allah..cukup berkira2 bila di minta berkorban sedikit untuk perjuangan islam..

belum lagi kita berada di barisan hadapan medan peperangan, belum lagi kita berhadapan bilahan pedang yang menyilau tajam,  dahagakan darah sebagai korban..belum lagi kita diancam kematian kerana menegakkan kalimah LA ILA HA ILAALLAH..namun hari ini..kita lebih suka merungut dan cepat mengalah atas alasan2 yg cukup mudah..

apakah syurga Allah itu murah? Sehingga kita boleh tawar menawar untuknya??

Ya allah..ampunkan hambamu ini..teguhkan hati ini untuk berusaha mencontohi tadhiyah yg ditunjukkan oleh nabi Muhammad,sahabat2 baginda dan para kekasih Allah dalam menegakkan kalimah tauhid di muka bumi ini..ameen.

Saturday, November 6, 2010

The power of expectations!!




Bismillahirahmanirahim..

I shall begin with Alhamdulillah, thanks Allah, let me live in iman ,islam..and ihsan

Lately I felt that every single things came across my mind and its make me feel burdened ... I get upset and worried by somethings that I don’t know what..road ahead seems so frightful and unbearable  till I  lost my confidence.

one thing, I don’t have much time for my mum..weekend are coming but I’m still full with ..i'm sorry..but I’m glad that our heart are fully connected..everytime I started to think about her…suddenly she gave me a call..it happened so many time..Allahuakbar,how amaizing a mum’s heart .. I wonder  whenever I  started to called her first, does it mean at that time, she was thinking bout me too??does she feel the same?? ^_^

Allah,,give me strengths to step ahead and go further..give me courage to bear with every challenges and difficulties  that come along my way.. 

Just want to share some beautiful story entitle 'the last leaf' that i read from  the book positive psychology, about a young woman named  johnsy , she contracts pneumonia, and soon it has worsened.. to the point that it threatens her life..it is winter and johnsy get  sicker with each passing day (boring pulak tulis dlm bi..kita sambung dlm bm la yer..)

Kat luar bilik dia ada satu pokok anggur , dia makin yakin pokok ni bakal menggambarkan kematiannya. Dia membuat ksimpulan bhwa sebaik sahaja pokok ni menggugurkan daun yang terakhir, hidupnya juga akan berakhir. Jadi dia habiskn masa melihat luar tingkap, memerhatikan  daun jatuh satu persatu.


Apa yg membuat kan dia kagum, ada satu daun ni  degil n masih tidak gugur walaupun salji turun semakin lebat. Ini adalah suatu yg ajaib! Melihatkan ini, johnsy  semakin hari semakin yakin bahawa dia juga telah dipilih untuk hidup. Di ringkas kan cita, apbila dia telah pulih sepenuhnya, johnsy dapat tahu yg sebenarnya kawan dia yg lukiskan daun yg terakhir tu kat dinding dekat dengan pokok tu..(Nampak macam daun tu real ) actually daun tu hanyalah lukisan..!

Tak kisahla kan lukisan ke ape..yg pentingnya kat sini menunjukkan “the power of expectations”..betapa hebatnya kuasa pemikiran tu sehingga mampu membuatkan seorang itu bangkit dan mencapai sesuatu yg hampir  saja mustahil..why not kan??

Samala keadaan pada diri ini yg kdg2 muncul rasa resah, tak yakin pada diri, takut fikirkan cbrn mendatang..rasa tak mampu, rasa lemah, mcm2 perasaannya tapi sbnranya fikiran kita la yg memainkan peranan paling penting..the power of expectations..its in your mind! apa yg kita fikirkan, BOLEH jadi reality jika kita PERCAYA!!..life was all about CHOICES, When u choose to BELIEVE..everything POSSIBLE!!..

one more thing..HOPE!! dgn HARAPAN kita melakar cita2, dengan harapan lah kita terus HIDUP..as a Muslim..harapan pada Allah itu yg utama, selepas usaha, tawakkal dan ingat doa senjata orang mukmin..put your TRUST in ALLAH!!

Sometimes life get harder,  things get darker, be strong..don’t forget that Allah is always by your side..so keep going..never despair..!! let us empowering attitude "we can!!"..GOING POSITIVE..^_^

Friday, October 29, 2010

berita 'BAIK', ekonomi Malaysia bakal melonjak..!!




PM mahu menjadikan Malaysia sebuah hab pusat hiburan malam bagi memacu industri pelancongan mengikut Program Transformasi Ekonomi (ETP)..

Menurut perancangan ETP yang dikeluarkan , ia adalah sebahagian daripada 12 projek permulaan (EPP) yang bertujuan memperkasakan sektor pelancongan agar ketibaan pelancong dapat dipertingkatkan.Satu daripada 12 EPP itu adalah melonggarkan syarat ketat bagi penganjuran konsert dan majlis antarabangsa, yang sekarang ini dikatakan banyak menghindarkan penghibur antarabnagsa ke negara ini.
Jumlah pelaburan yang diperlukan adalah RM467 juta dan akan dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan. Kerajaan menjangkakan ia akan memberi pendapatan negara kasar sebanyak RM427 juta dan mewujudkan sebanyak 8,000 peluang pekerjaanLangkah itu akan menyaksikan penubuhan enam kelab malam baru yang mampu menampung kehadiran 900 pengunjung pada hujung minggu menjelang awal 2012. Dua lagi akan beroperasi pada 2013 dan 2014.

"Menjelang 2014, akan terdapat sekurang-kurang 10 kelab malam di zon hiburan. Ini akan menghasilkan impak pendapatan kasar negara RM0.7 bilion dan mewujudknan 5,614 pekerjaan baru menjelang 2020,
Bagi mencapai hasrat itu, liberalisasi beberapa peraturan hiburan akan dilaksanakan, termasuk membenarkan pelanjutan had waktu beroperasi bagi pusat hiburan.Kawasan hiburan yang sedia ada dikatakan tidak memadai untuk mencapai pertumbuhan yang diharapkan memandangkan purata kadar penghunian hujung minggu bagi kelab malam di bandar adalah sebanyak 85 hingga 90 peratus. (malaysiakini)
_____________________________________________________________________________________

Astaghfirullahalazim..mahu jadi apa Malaysia ni? Di corakkan dengan pemerintahan yg ‘jahil’..bbrapa hari lepas tentang penganjuran  festival busana muslimah IFF..yg jelasnya menghina dan memalukan islam..kali ini rancangan pertambahan kelab malam pula..
Transformasi apakah ini?? Tarnsformasi ekonomi la..tak faham lagi ke??

Kenapa pemimpin (tak mahu sebut siapa) sibuk2 nak buat pusat perlindungan remaja hamil, nak buat sekolah mengandunglah..kononnya prihatin nak menangani isu buang anak yg semakin serius..padahal ‘merekalah’ segala nenek moyang  yg beria-ia galakkan remaja2 yg belum nikah hasilkan ‘anak haram’..jangan nafi jika sudah jelas lagi bersuluh..lucu2 sahaja mereka ni..ada2 aja polemiknya..

cuba jawab soalan mudah ni..
Penambahan kelab malam+ penganjuran konsert2 hiburan melampau + filem2songsang dan gejala sosial = ?
Sila pilih satu daripada pilihan jwpn dibwh..
a)remaja bersahsiah tinggi, soleh solehah
b)remaja  rosak akhlak, zina, dadah
c)semua diatas
d) tiada satu pon diatas

hairan sungguh, nak tambah kelab malam ni..sama macam tambah sekolah ke??sama ke? Kenapa mereka ambil mudah aja ye?

Sekolah yg banyak ..lahirl ramai ilmuwan dan bijak pandai..
Kelab malam yg banyak pula??? Lahir ape ye???..fikir 2 kan..

Tak sanggup bila stu hari ni ade yg tanya..majula Malaysia ni..kaya raya pulak..macamana malaysia boleh kaya begitu?
Hasil penubuhan kelab malam yg bnyk la..bila tubuhnya kelab2 malam ni..bnyka la pelancong asing datang..byk  pelaburannya, banyak la pula peluang kerjanya( tang byk peluang keja ni  yg paling lucu sekali)..

“Maka pernahkah kamu melihat orang yang menjadikan hawa nafsunya sebagai tuhannya dan Allah membiarkannya sesat dengan sepengetahuanNya, dan Allah telah mengunci pendengaran dan hatinya serta meletakkan tutup atas penglihatannya? Maka siapakah yang mampu memberinya petunjuk setelah Allah membiarkannya sesat? Mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?” (Al-Jathiyah:23)

“Sesungguhnya Kami telah menawarkan amanat kepada langit,bumi dan gunung-gunung; tetapi semuanya enggan memikul amanat itu dan mereka khuatir tidak akan melaksanakannya [berat],lalu dipikullah amanat itu oleh manusia.Sungguh, manusia itu sangat zalim dan sangat bodoh..” (Al-Ahzab : 72 )

Ya Allah ..selamatkan negara kami..peliharalah kami dari kejahilan dan kezaliman  yang datang dari diri kami sendiri mahupun daripada orang yg memimpin..amin..

ps: biarpun anda rasa kelakar atau lucu sangat bila dapat tahu  betapa 'bijak' nya idea pemimpin kita ni..sila jangan ketawa banyak sgt (gelak sikit cukup).. kerana kita adalah sebahagian daripada rakyat Malaysia ..paling tidak..kitalah yg bakal merasai 'lonjakan ekonomi'  hasil pertambahan kelab malam ni jika ia benar2 direalisasikan..nampaknya,bukankah kita akan jadi diantara orang2 yg paling sedih mengenangkan kejahilan ini?


Thursday, October 28, 2010

Sampah dalam falsafah????


Bismillahirahmanirahim..

Rasa tetarik pulak nak cita pasal exam dsbabkn mode exam skrg ni..
Tadi soalanexam falsafah keluar seperti yang dijangka..”jika tuhan itu adil, mengapa ada kejahatan..? Bahaskan..(persoalan ni biasanya dibangkitkan oleh golongan Atheis, atau juga agnosticism yg langsung tidak memikirkan apa itu tuhan..

Lalu kuar la segala bagai teori..(ni hujah2 pro theodicy)

1)human rebellion- tuhan menciptakan manusia dan alam. Sesetengah makhluknya memilih untuk engkar, ingin bertindak sendiri tanpa tuhan juga berbuat dosa. Lalu tuhan yang adil membiarkan manusia itu menentukan perbuatan mereka supaya mereka merasa akibat disebalik keingkaran mrka. Lalu muncullah segala bagai kejahatan..dan jelas menunjukkan manusia tidak mampu menyingkirkan kejahatan dengan tangan sendiri.
So that evil is the consequence of that rebellion,descendant daripada those who chose to act against god..jd disini tuhan yang adil memberi peluang pada manusia untuk berfikir sendiri bahawa mereka tidak mampu bertindak sendiri tanpa tuhan..

Kat sini boleh tambah hujah quran sendiri: daripada surah al Baqarah ayat 34, al Hijr ayat 31- kisah iblis yg engkar. Jd  itulah creation yang chose to act against god and then segala macam kejahatan itu datang sebenarnya dari manusia itu sendiri yang memilih utk mengikut syaitan..

Surah Ibrahim,ayat 2,3 tntg manusia yg Allah celakakan kerana berbuat kjahatan, surah al Hijr ayat 3 menceritakan Allah membiarkan mereka bersenang2 dan lalai dgn angan2, Allah berjanji kelak mereka akan menerima balasan..

Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia danhiburan yang melalaikan dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagiorang-orang yang bertakwa. Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir?
(Surah Al-An'am Ayat 32)

2) free will- kejahatan adalah hasil tuhan membenarkan manusia bebas membuat pilihan..penilaian yang baik dan buruk. Kiranya evil or suffering  sebagai ujian kepada manusia untuk buat pilihan
Hujah quran yg ditambah disini: surah al Baqarah ayat 214: apakah kamu mengira kamu akan masuk syurga sedangkan kamu belum diuji spt umat yg terdahulu ..

3)perfect and compete god dari hujah Pantheism (Buddhism)-kesempurnaan meliputi everything. If there is good, mesti ada juga evil..barulah tuhan itu smpurna..

4)contrast theodicy- evil ni hanyalah sebagai keperluan untuk yang baik..tanpa ada kejahatan bagaimana kita nak tahu apa itu kebaikan..logik rite??everything msti ada contrast..nak tahu seseuatu tu betul2 baik..mesti ada kejahatan..barulah nilai baik itu difahami..baru boleh kelaskan kebaikan..

yg menariknya segala teori ni digoreng dengan pelbagai  hujah revealation..suka ati ajerr..dah lecturer kata "bagi la segala hujah yg kamu nak bagi. Saya takkan kata salah..sume pn betul..."Maka..slamber je menambah dgn segala ayat Quran bagai..

Bila dah blaja relativisme etika ni..terasa macam takda satu pun yang benar2  salah..takda satu pun yg betul2 betul..huh..apa ayat ni??..Masa  blaja pasal retorik dulu, dikatakan bhw  betul atau salah itu tak penting, menang atau kalah bergantung kpda bagaimana kamu berhujah…(hehe..sangtla menariknya retorik ni pada org yg suka menggoreng..lebih2 agi dalam exam..)

Bagi sya..blaja falsafah ni best sbb dapat meningkatkan kefahaman agama itu sendiri bila kita nampak segala macam bentuk pemikiran dengan rasionalisnya, skeptical, empiricistnya, hujah agamawan..hujah akal..hujah revealation..hujah yg menyokong dan hujah yg berlawanan.. akhirnya menjadikan kita jelas apa yg mendasari pemikiran msia ni..orang tak boleh kata kita pilih ISLAM kerana ikutan semata..tapi kita berFIKIR!!
Biarlah org dengan pelbagai bntuk skema pmikiran, stereotype atau prejudis tang falsafah ni..sye tetap appreciate ilmu falsafah yg kdg2 nmpak byk sampah sarapnya..namun falsafah ni lah byk buat kita berfikir dan berhujah..

Lebih2 lagi falsafah ni buat sy lebih suka rujuk quran sebagai hujah..humm..hbis dah blaja philosophy sem ni..i gonna mis it..Apa2 pun umat islam mesti yakin berhujah dengan AlQuran..wlupon takde dlm skima jwpn..uuhuukk..da namanya pon falsafah kann.. 

Camne pakcik Aristotle, Plato, Rene Descartes, Machiavelli, segala pakcik2 yg ada dlm falsafah ni boleh confident ngan hujah2 akal masing yg kdg2 merapu..merapik segala bagai..why not kita pon yakin 100% utk berhujah dgn AL Quran ..

Dan demi sesungguhnya! Kami telah berulang-ulang kali menyebarkan hujah-hujah di antara manusia melalui Al-Quran supaya mereka berfikir (mengenalku serta bersyukur); dalam pada itu kebanyakan manusia tidak mahu melainkan berlaku kufur.
(Surah Al-Furqan, Ayat 50)

Al-Quran ini) sebuah Kitab yang Kami turunkan kepadamu (dan umatmu wahai Muhammad), Kitab yang banyak faedah-faedah dan manfaatnya, untuk mereka memahami dengan teliti kandungan ayat-ayatnya dan untuk orang-orang yang berakal sempurna beringat mengambil iktibar.
(Surah Sad, Ayat 29)
 

Slmt tggl falsafah..lege sbnrnye tak ya blaja dah..ohhoohoo..boleh focus subjek2 psikologi jer pasni..^_^

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tuesday, October 19, 2010

full fledged muslim!!


Bismillahirahmanirahim..
Berbincang dgn adik2 usrah..bagaimana kita suma nak istiqamah dalam ibadah? masing2 berbagai mslhnya..ada yg bila kat kampus kuat..bila kat rumah lalai..bila kat bilik.. tpengaruh dgn kawan2..berbagai2 ragam ..iman kita ni mcm ikut waqie’ pulak..turun naiknya tak menentu..penyakit malas datang ikut tempat dan suasana..
diri sendiri pula..teringat tarbiyah yg diterima dirumah..rasa rindu pulak nak kena cubit, kene rotan, kena marah bila tak solat,tak baca  quran..

Tahun 1997, 
Abah wajibkan bangah ajar kami menghafal surah yasin dan al-waqiah..terkontang kanting nak belajar menghafal .waktu tu dlm darjah satu, adik , musthaqim umo 6 tahun  dan kaklang pula da penah ke sekolah tahfiz masa drjah 2,jadi takda hal bgi dia.after maghrib wajib mengaji smpai isyak dan yg mmg  tak bestnye bila time tasmi’.. klo salah je kna marah, sampai kadang2 rasa malasss sesangat nak mengaji..

Tapi hari ni..bersyukur sgt dgn tarbiyah yg dpt dari rumah..brapa bulan lepas tu..bangan dah pegi Mesir..alhamdulillah, hasil cubit2 tula kami bertiga ni hafal surah tu dalam tempoh sekejap aje..setiap kali bangah berutus surat dari Azhar, mesti tnya.. selalu ulang tak surah yg bangah ajar?tak ingat jaga!!huh, ancaman..

Tapi hari ni??bila da besa ..takda sapa lagi nak tolong marah, tolong cubit bila sya tak istiqamah menghafal ayt2 quran..kurang displin! Ayat2 hafalan sebulan nak habis pon seksa..sedih pula rasa..bila takda lagi org nak monitor mcm kecil2 dulu..sape nak tolong tengok- tengokkan saya niey??

Namun..hakikatnya..siapa lagi nak mendisplin kan kita klo bukan kita sendiri yg mendisplin kan diri?
Bermula satu tekad utk bertegas dengan diri sendiri..klo exam boleh study bersungguh, boleh buat jadual..maka..begitu jugalah patutnya dengan ibadah seharian..Klo belajar ada jadual , why not amalan2 ibadah harian kita pon ade jadual..??

org tnya..dah sedia nak exam??kita jawab.. Dah sdia…semua bab habis baca..klo org tnya dah sedia nak hadapi mati..??no idea..sbb kita takda perancangn yg sistematik dan jelas..buat ikut suka je..bila rasa rajin buat..bila malas..atau sibuk, tinggalkan amalan2 sunat..

sekadar cdgn..susah2 sgt nak istiqamah..cuba catat dan buat jadual sikit amalan2 yg kena wat stiap hari..bolehlah kita monitor diri .Klo org tnya apa khabr iman hri ni? kita boleh jwab general …bdsrkan amalan kita hari ni..alhamdulillah iman sya dlm kondisi baik..klo rasa berat sokmo nak beribadah ..mungkin ada  la tu yg tak kena kan?

Galakkan utk diri saya sendiri..saya kena displin dalam ibadah!! sya mesti tegas.. gunalah apa cara sekalipun nak bagi istiqamah..klo dlm psikologi nak guna teknik apa..sebut saja..peneguhan positif, peneguhan negative..sume boleh..asalnya ada kesungguhan dan berusaha utk mujahadah mlwn nafsu..jadual ni pun menarik juga..da lepas seminggu, overview balik..best ..cuba la try..hemm

-mlm tadi dah qiam, tahajud? Duha pagi tadi buat? Puasa isnin kamis..baca quran everyday..mathurat, solat sunat qobliyah ba'diyah..sume ni msti sentiasa berada dalam perhatian saya..tak boleh sambil lewa..setiap hari kena check amalan2 ni..spy sentiasa tahu kondisi iman kita sentiasa dalam kawalan..

Dan tetaplah memberi peringatan, karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman.(al-fusiilat 55)
Ingatan buat sya utamanya..dan shbt2 juga..^_^ Kearah Full fledged muslim !!

Thursday, September 23, 2010

~buat insan yang ku sayangi~



Ya allah, peliharalah insan yang kusayangi
Jangan biar dia terus hanyut
Jangan biar dia terus leka dgn arus dunia
Sungguh aku sayangi dia..
Muslimah itu suatu masa dulu, sungguh aku kagumi..harini, aku sentiasa menangisi akan tingkahnya
Kenapa apa sahaja yg aku katakan tidak terkesan langsung dihatinya , malah dibiarkan kalimah2 ku laju melepasi pendengarannya,apa dia tidak kisah melihat kasih sayangku, apa dia tidak punya hati merasa apa yg kurasa..?? apa dia bisu untuk menyatakan sesuatu yg bisa membuat tangisku berhenti??
Aduhai, tawar sungguh hati ni dengan tingkahnya..andai diturutkan, mahu sahaja aku berputus asa..namun cinta ini mengatasi segala rasa..
Ya allah..
Bisakah yang buta itu melihat ?
Bisakah yg tuli itu mendengar ?
Bisakah yg bisu itu berkata-kata ??
Ya allah, tuhan yg membolakbalikkan hati..jangan kau palingkan hatinya setelah kau berikannya hidayah..amin~~
 ~semoga dia kembali seperti dahulu, kerna aku sangat merindui dia yg dulu..sungguh aku tidak sanggup kehilangannya~

Sunday, August 15, 2010

aMALAN YaNG TERbAIK!!



Bismilahirahmanirahim

Alhamdulillah syukur, bulan ramadhan ini suatu medan tarbiyah..membakar momentum  kita untuk terus istiqamah dalam perjuangan. Ramadhan ini  sebagai pesta ibadah, seluruh umat islam gembira akan kehadirannya.kita berlumba-lumba beribadah dan membuat amal kebajikan.. fastabiqul khairat !! daku ini, hamba Allah yang sangat dhaif amalannya..sangat fakir disisi tuhanNYA tersangatlah gembira menyambut kedatangan Ramadhan kerana dapat memberi fokus pada ibadah..kurangnya amalan membuat diri ini menanti2 hadirnya sang kekasih..yang mampu mberi ketenangan, penyejuk jiwa saat2 hati ini sarat dengan hal2 dunia..
 
Terus kita saling ingat-mengingatkan, tazkirah dalam dialog krew 3 iluvislam semalam menjentik diri ini untuk berfikir, adakah amalanku , amalan yang terbaik??

family ILI

“Dia lah yang telah menciptakan kematian dan kehidupan untuk menguji kamu, siapakah di antara kamu yang terbaik amalnya; dan Ia Maha Kuasa, lagi Maha Pengampun,” al mulk ayat 2

Ayat ini memperingatkan kita supaya memperbaiki kualiti amalan atau ibadah bukan semata-mata melihat kuantitinya kerana ALLAH melihat pada amalan yang terbaik (ahsanu amala..)

Di bulan ramadhan ini, ada yang berkejar-kejar menghabiskan 30 juzuk al quran, tarawikh 20 rakaat…Alhamdulillah..namun..
Jika bertadarus alquran satu juzuk dengan bertartil, menghayati , mentadabbur ayat dan mengamalkannya.. adalah lebih baik daripada mengejar 3o juzuk namun tidak dapat memahami dan menghayati kalimah2 suci itu..

Juga adalah lebih baik tarawikh 8 rakaat dengan khusyuk dan tenang berbanding tarawikh 2o rakaat tetapi tergesa-gesa dan tiada kekhusyukan .

Semoga kita sama2 saling ingat meningatkan…disamping perbanyakkan kuantiti amal (aksaru amala), perhebatkan kualiti amal.. ahsanu amala..insyaallah!!
_______________________________________________________________________________________________

[dialog hati ]..realiti kualiti dan kuantiti..

Ya allah.. hamba ini lemah..namun terlalu banyak yang dia pikul sehingga tidak sedar, dalam perjalanan yang penuh liku dan duri..barang pikulannya ada yang tercicir..sangkanya banyak namun bila tiba di destinasi ..isinya tinggal  sedikit dan lebih menyedihkan jika ianya kosong..

Diri ini sedang meperbaiki kualiti amalan..namun aku tak mahu lemah dalam mengejar jannah.. taklifan yang pelbagai ini ku akui cukup menguji kekuatan akal jasadku..andai diturutkan kan hati, mahu saja kulepaskan segalanya namun menurutkan iman, aku mesti tetap thabat.

tidak mahu kujadikan alasan mengejar kualiti lalu ku kurangkan kuantiti..aku tak mahu jadi jiwa2 yang hanya cukup beribadah di masjid, setiap saat meratib tasbih..meratap tangis dosa2 sendiri namun umat diluar terus kacau dengan virus2 mazmumah..tapi aku..?? terus bersujud memekakkan telinga.

ya Allah.. kemampuanku pada kemurahanMU..
tiadalah aku mampu melainkan dengan belas ihsanMU..

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Dia mendapat (pahala) dari (kebajikan) yang dikerjakannya dan dia mendapat (siksa) dari (kejahatan) yang diperbuatnya. ~ Surah Al-Baqarah, ayat 286

Sungguh aku tak punya kekuatan untuk menghadapi segala dihadapanku.. gundah memikirkan beban2 yang terpikul di bahuku..sesak memikirkan masa2 yang terus berlalu.. takut memikirkan hari2 esok , tiada jaminan untuk terus thabat namun segala pengharapan hanya pada pemilik diri ini..YA ALLAH..tetapkan aku dalam perjuangan ini..matikanlah aku sebagai pejuang dalam agamaMU..

Moga segala amalku ini adalah amalan terbaik disisi MU..ya Allah..ameen

Friday, July 9, 2010

~ahlan wasahlan~


Bismilahirahmanirahim
Salam isra wal mikraj..
Seminggu pelajar2 baru diorientasi..moga2 orientasi yang berjalan mematangkan dan membuka paradigm baru kepada pelajar2 yang bergelar mahasiswa. Mahasiswa ni ada visi ada misi besar..bukan sekadar pelajar yang hanya belajar di universiti tiga empat tahun demi memegang segulung ijazah semata tetapi membawa harapandan agenda besar buat ibubapa, masyarakat, agama dan Negara.
Musim pelajar baru orientasi, kedengaran juga khabar2 yang kurang enak bila dengar semacam ada ‘doktrinisasi’ kepada mereka.  Seolah2 olah ada persepsi buruk yang dilabelkan pada persatuan islam yang bergerak di ukm. Hati mana yang tak terasa bila kita turut bersama2 dengan persatuan itu,di pihak kami sangat jelas niat utama hanyalah untuk misi dakwah..
Dan hendaklah ada di antara kamu satu golongan yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan, menyuruh kepada yang makruf dan mencegah dari yang mungkar. Dan mereka yang demikian itu adalah orang yang berjaya. (ali-Imran: 104)
 Agak sedih mengenangkan keadaan semasa di kampus, bila ada golongan2  yang susah payah berjuang menegakkan islam ..ada golongan lain pula seolah-olah mempersendakan, menyekat dan menentang usaha2 dakwah, bukan golongan kafir tetapi umat islam seakidah…sudah lupakah ‘mereka2’ bahawa terpikul di pundak kita amanah dari ALLAH dan kita telah berjanji untuk memikul beban dakwah ini..
Sesungguhnya kami telah mengemukakan amanah iaitu tugas2 keagamaan kpd langit,bumi dan gunung2,maka semuanya enggan utk memikulnya dan khuatir akan mengkhianatinya,dan dipikullah amanah itu oleh manusia.sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat jahil.(surah Al-Ahzab:72)
Namun, tak mahu rasa pelik atau rasa gundah. Sesungguhnya dari zaman rasulullah lagi telah wujud golongan2 munafiq  yangsentiasa menentang perjuangan islam. Nabi Muhammad SAW sendiri telah melalui dan merasai kepahitan tuduhan dan tohmahan yang di lemparkan oleh golongan tersebut. Mereka cuba menghitamkan sirah Rasulullah SAW dan cuba menjatuhkan martabat Baginda sekaligus menjauhkan manusia dari dakwah dan jihad yang dibawanya. Mereka telah menyakiti Baginda sepertimana orang kafir Quraish menyakiti Baginda dengan mengeluarkan Baginda dari kampung halamannya sehingga Baginda terpaksa meninggalkan semua harta benda dan rumah tangganya.
Tradisi perjuangan Rasulullah bila kita susuri kelihatan serupa dengan perjuangan menegakkan islam hari ini..Ada umat islam yang mengaku Islam namun cukup menentang usaha2 dakwah, usaha2 menegakkan biah solehah. golongan ini sangat tidak suka program2 islamik, program2 berbentuk dakwah sangat sukar untuk diluluskan. Namun program2  berunsur hiburan yang melalaikan, maksiat. Cepat saja mendapat kelulusan, mudah saja mendapat dana yang besar. Bila difikir2 kan Islam ini sangat sukar disebarkan oleh kerana adanya golongan2 munafiq seperti Abdullah bin ubai dll.
Menginsafi realiti masyarakat hari ni, semoga kita semua termasuk dalam golongan yang menjadi penerus mata2 rantai perjuangan dakwah rasulullah dan terus berusaha mengIZZAH kan ISLAM. Buat mahasiswa2 baru , ahlan wasahlan..diucapkan. Semoga kalian sedia menyambut seruan dakwah di bumi UKM.. Semoga ISLAM terletak di tempat yang paling tinggi…dimana bumi ku pijak, disitu ISLAM kujunjung..Ya allah ampunkanlah kami..kau bantulah usaha kami menegakkan agamaMU..AMIN
~tak lupa juga pada adikku Musthaqim yg kini sedang berorientasi kat UNIMAP..nak tanak pegi jugak.hurmm. takda kemudahan la..pedalaman lar..haii..macam2 komen budak bandar tu..huh!~

Monday, May 17, 2010

konspirasi dajjal dalam ilmu sains sosial




Bismillahirahmanirrahim..kesinambungan dari topik lepas..kongsi semula kisah ni yg pernah dibaca suatu ketika dahulu..dari ibn yaacob 

 Ismail Raji Al-Faruqi, dilahirkan ketika Perang Dunia Pertama iaitu 1 Januari 1921. Beliau merupakan anak kelahiran campuran Palestin-Amerika tetapi menetap dan menjadi warganegara Amerika Syarikat.



Dr. Ismail amat berpengaruh dan terkenal sebagai tokoh pemikir dunia Sains Sosial. Maka tidak hairanlah jika dikatakan ia mahir semua jenis bidang dalam Sains Sosial seperti Psikologi, Antropologi, Sosiologi, Sejarah, dan sebagainya.

Kemasyuran beliau sebagai tokoh pemikir Islam membuatkan Malaysia terdorong untuk menubuhkan Insititut Pemikiran Islam Antarabangsa atau lebih dikenali sebagai Institute of International Islamic Thought (IIIT). Penubuhan IIIT di Malaysia telah dilancarkan oleh mantan Perdana Menteri Dr. Mahathir Mohamad.

Semua latar belakangnya boleh dilihat dalam wikipedia.org

Dr. Ismail Membongkar Konspirasi Dajjal Dalam Ilmu Sains Sosial

Sebab utama beliau dibunuh bukanlah kerana rumahnya dimasuki pencuri seperti yang dilaporkan media Amerika. Kematiannya sememangnya dirancang oleh agen-agen Dajjal. Bagi mereka, Dr. Ismail perlu mati bagi memastikan strategi konspirasi Dajjal dalam dunia ilmu sains sosial berjalan lancar.

Apa yang dibongkarkan beliau ?

Dalam setiap karya, kajian, disertasi dan bukunya, beliau tidak menyebut langsung tentang Dajjal, dan beliau bukanlah pengkaji hal ehwal Dajjal. Tetapi beliau amat menyedari bahawa pihak Yahudi sejak 300 tahun dahulu merancang untuk menghancurkan warisan sejarah tokoh-tokoh Islam.

Beliau sedar bahawa ahli-ahli akademik berbangsa Yahudi yang berselerak di Harvard dan Oxford sedang bertungkus-lumus memadamkan sumber-sumber ilmu sarjana Islam dari pengetahuan pelajar-pelajar muslim.

Dr. Ismail al-Faruqi menjelaskan bahawa,

“Disiplin yang dipanggil oleh Barat sebagai sains sosial hanya baru menjangkau usia satu abad.”

Beliau menegaskan lagi seterusnya,

“Walaupun disiplin-disiplin ini telah mencapai status autonomi di universiti-universiti hanya pada abad lepas, tetapi tekanan yang membawa kepada kemunculan dan kejayaannya telah pun bermula sejak dua abad sebelum itu.”

Pendedahan Dr. Ismail:

* Dr. Ismail juga menyatakan bahawa semua pemikiran-pemikiran pelajar Islam di universiti-universiti di negara Islam sekarang sedang mengalami proses pembaratan ilmu walaupun ilmu yang dipelajari itu sebenarnya berasal dari sarjana Islam.

* Pelajar-pelajar muslim diasak dengan maklumat-maklumat buku rujukan yang diimport dari barat. Buku-buku itu tidak lain hanya menonjolkan kelebihan penulis barat berbanding sumbangan sarjana Islam.

* Buku-buku rujukan cetakan univerisiti Barat secara berstrategi tidak meletakkan langsung sejarah tokoh-tokoh Islam yang menjadi pengasas ilmu tersebut. Misalnya bidang Psikologi, pengasasnya ialah Abu Nasr al-Farabi yang menulis buku bertajuk Opinion of Citizens of Uthopia pada 950 M. Tetapi masyarakat tidak mengiktirafnya, mereka meletakkan tokoh Yahudi mereka sebagai pengasas iaitu Sigmund Freud yang hanya memperkenalkan teori Psikonalasis pada 1890-an.

* Pensyarah-pensyarah muslim berpendidikan barat adalah agen penyebab kepada proses pembaratan ilmu-ilmu sains sosial di negara-negara Islam. Mereka ini tanpa usul periksa terhadap apa yang dipelajari akan mempromosi semua idea-idea profesor-profesor mereka yang mereka jumpa di barat.

Strategi Dajjal Dalam Ilmu Sains Sosial

Dajjal amat berkehendak untuk memastikan semua masyarakat dunia menghormati umat Yahudi. Dajjal bukan sahaja mahu dunia mengkagumi Yahudi dari segi kuasa ekonomi, tetapi menghormati mereka dalam ruang ilmu pendidikan khususnya Sains Sosial.

Dalam konteks ini, Dajjal melalui agen-agennya di Oxford dan Harvard berusaha menerbitkan buku-buku teks rujukan untuk universiti-univerisiti tempatan. Oxford dan Harvard cuba dipopularkan agar menjadi istana impian para siswazah seluruh dunia.

Dajjal juga berusaha memadamkan pengaruh tokoh-tokoh Islam dalam arena pendidikan. Walaupun usaha ini kelihatan baru berusia 100 tahun tetapi hasilnya kini amat memberansangkan.

Sehingga sekarang, pensyarah-pensyarah bidang Sains Sosial menjadikan univerisit barat sebagai kiblat utama bidang mereka. Mereka berasa bangga sekiranya mampu berbicara hal ehwal teori sains sosial di depan pelajar-pelajar, padahal teori-teori yang dibanggakan itu sarjana Barat sebenarnya diciplak dari sarjana-sarjana Islam sendiri.

Serangan Balas Dr. Ismail Al-Faruqi

Menyedari akan tahap kritikal masalah ini, Dr. Ismail bersama rakan-rakannya telah menghimpunkan 315 orang cendekiawan Islam dari seluruh dunia dalam satu seminar di Universiti Jeddah, Arab Saudi pada April 1977.

Dalam seminar ini, masing-masing tokoh dalam bidang sains sosial masing-masing cuba memperkenalkan kaedah ilmu alternatif bagi menandingi pengaruh sains sosial barat.

Pada 1982, maka terlaksanalah satu gagasan baru yang dilancarkan untuk menyekat kemaraan unsur-unsur penipuan Sains Sosial barat. Gagasan itu diberi nama “PengIslaman Ilmu” (Islamization of Knowledge).

Gagasan ini diterima pakai di seluruh dunia. Malaysia adalah antara negara yang aktif menganjurkan seminar-seminar berkaitan gagasan tersebut. Kebanyakan kertas kerja dikeluarkan oleh pensyarah-pensyarah luar negara yang berkhidmat di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Komplot Pembunuhan Dr. Ismail

Dajjal tahu gagasan ini ancaman besar kepada strateginya dalam dunia Sains Sosial. Suatu konspirasi dijalankan agar memastikan Dr. Ismail dan isterinya Dr. Louis Lamya berhenti dari berdakwah menggunakan gagasan ini.

Akhirnya suatu peristiwa dirancang di mana seseorang telah diupah untuk memasuki rumah Dr. Ismail bagi membunuh beliau sekeluarga. Dalam kejadian tersebut anak perempuannya Anmar al-Zein terselamat tetapi menerima 200 jahitan.

Pihak polis Pennsylvania mengklasifikasikan kes pembunuhan ini sebagai kes samun bunuh. Namun yang menjadi persoalan berbagai pihak khususnya pertubuhan-pertubuhan Islam, mengapa tiada satu pun barang berharga dicuri? Malah yang hilang bukannya duit tetapi kertas-kertas kerja beliau.

Kes ini ditutup dan tidak dibuka semula walaupun diminta oleh sesetengah pihak. Sekarang ini, anak perempuan beliau bertanggungjawab menyebarkan baki-baki kertas kerja ibu bapanya di universiti-universiti Islam.

Ramai pihak mengesyaki pembunuhan itu dilakukan oleh kumpulan Jewish Defense League (JDL). Ini berdasarkan teks ucapan presiden JDL seminggu sebelum kejadian yang mengatakan dalam ucapannya “…seorang profesor Palestin harus disingkirkan..”

Sebelum kematian Dr. Ismail al-Faruqi pada 1986, rakannya yang bernama Alex Odeh iaitu pengasas bagi Arab-American Anti Descrimination Committee juga disyaki telah dibunuh oleh ahli kumpulan JDL. Laporan menyebut sebuah bom telah meletup ketika Alex sedang membuka pintu pejabatnya di Santa Ana. Kejadian ini berlaku pada 6 Februari 1985.

Kesimpulan

Dajjal tidak hanya menyerang dalam bentuk penguasaan ekonomi, teknologi, politik dan peperangan tetapi dunia pendidikan juga menjadi intipati utama dalam konspirasinya. Dunia pendidikan penting dikonspirasikan oleh Dajjal kerana ia merupakan dunia yang melahirkan cendikiawan yang mampu melaras bentuk-bentuk pemikiran diri sendiri dan orang lain.

Maka input untuk individu-individu yang bakal bergelar cendekiawan harus dibina dari akar umbi agar individu tersebut menjadi agen Yahudi tanpa ia sendiri sedari.

Saturday, May 15, 2010

~Pembaratan Ilmu Psikologi~



Bismillahirahmanirahim..dah lama blog ini bersawang..bukan pemilik blog kebuntuan idea cuma kadang2 tak terlakar kata-kata ..dek tiada kesempatan..
Namun hari ini gagahkan jua mencari-cari ruang dan peluang utk menulis atas dasar kebimbangan  dengan pembaratan ilmu yg dipelajari. Kita semakin sesak dengan  pembongkaran fakta-fakta kemunculan dajjal yg semakin hampir, dunia yg makin parah dan sakit dek konspirasi yahudi zionis..hari2 follow up berita2 rkyt palestin yg ditindas..bukan shj dri kafir laknatullah malah pengkhianatan dari umat islam sndri khususnya segelintir pemimpin2 yg bacul..malah dalam negara sendiri…macam2 pula kejahilannya..antara tahu atau sengaja berpura-pura tak tahu.. baru2 ni kes peng’halal’an lesen judi..bijak ke pandai org islam ni???
Sebagai student , saya tak mahu ketinggalan bila bercakap tentang displin ilmu yg saya sedang pelajari..kalau boleh biar saya cukup master dalam bidang saya..namun kadang-kadang saya agak tawar hati bila saya merasakan ilmu psikologi yg sya belajar ni cukup bias dan tidak adil bila hanya memberi kredit pada tokoh2 barat yg saya kira ada segelintirnya berteori ‘sampah’.
Saya kurang berpuas hati bila semua buku  psikologi  yg saya kne belajar mesti buku dari barat mostly dari USA. Kbnyakan jurnal mostly dari APA ( American Psychology Assoc.). bila baca buku tu..bias pulak lagi..orang islam ni terrorist ....rakyat amerika  masih fobia dan sedih dgn kjadian 11 september oleh pngganas..(padahal presiden n agen2 yahudi  mereka la pengganas ...nk tuding pada org Islam.. )banyak lagi yg mngatakan secara tak direct Islam ni tak mundur ..org Islam  (yg lancarkan amali isytihad/letupkn diri or etc )mereka anggap boleh bunuh diri (cult) oleh kerana kepercayaan yg mengarut..huh
Tak adil dunia ni anggap nyawa org islam ni murah sangat dari jiwa2 yahudi ..kristian..kafir. byk sgt dalam buku2 barat  yg mengutuk kejadian 11 septmber..mengatakan simpati..peristiwa menyayat hati..meluat rasanya..Palestin?? …komen mereka.. HAMAS perlu berenti  menyerang Israel..
Semasa study week yg lepas…sy naik berang bila contoh2 gambar dalam buku  yg diberi gmbr bendera Israel la...da takde gambar lain ke...byk lagi bnda2 tersirat..betul la mmg konspirasi yahudi dalam psikologi..kami pon hnya disebut skit je tntg Avicenna, Averroes(ibn rusyd), Al kindi, Al ghazali.. Lecturer pon kate..mmg kite blaja barat2 punye..ilmu psikologi ni..kita tak blaja islam punye..sbb lecturer pon sume stadi psikologi barat..mostly sume ilmu psikologi ni konon berkembang dari America..
Tokoh2 barat..Alfred Adler, Sigmund Freud, Carl Jung ..kbnykn yahudi… sjarah salasilah mrk ni sgtla tak stabil..family bermasalah..mostly  Atheis ,they don’t believe god..hidup mereka pon  mgagung2 kan seks. Dgn freud psychoanalytic theory nya..oedipus complex and electra complex..it is subconcious sex desire of a child , to have sex wit parents mrka yg opposite sexes..nonsense!!  Wlupon mmg kanak2 ada pkmbgn seks namun jika tak tpngaruh dengan tv atau sex psychology warfare yg dilancrkn konspirasi yahudi..tidaklah kanak2 jd golngan yg too early utk ‘sakit tenat’  ..(tntg psikologi seks warfare boleh tgk siri the arrivals ep 3 )
Apa yg dirisaukan, sstngh lecturer2 bnyk yang tak menyedari bhw mrk secara tak lansung jd agen y****/pembaratan..sy tak mau cakap ..tapi..entahla..cth lecturer nak citer pasal confident.. cth dalam buku diberi,  guys nak ajak girls dating..so lect ikut je cth ni..bgi sy boleh pikir cth lain..xsmsti perlu ikut buku..
Dalam psikologi saya cukup bimbang pembaratannya kerana tak sama bila belajar fizik kimia..kita tak bincang tentang kehidupan..perasaan n so on.Psikologi sangat seronok sbb mostly bincang tentang kehidupan kita.  Agak santai. sdikit kritikal bila prlu bincang teori dan agak hard bila talk about biology,brain, hormone,kognitif d sbgnya.
Sy gelak je bila lecturer  tanye siapa yg takde boyfriends and girlfriend lagi..ntahlalalallalaa..psikologi suka bercakap tentang keseimbangan perasaan, normalla..perasaan nak bercinta tapi mmg mentality masyarakat… bercinta kne gi dating..xdating..pelik..
Kbnykn buku psikologi barat byk yg tak menepati islam..cara mereka berbeza..kita boleh pakai teori mereka tapi jgn sampai kita pakai cara hidup mereka..klo gay saya baca dlm buku barat ni sekarang diorg dah terima..dan anggap normal..hormone things ..tp bagi saya kita tak boleh biar macamtu..terang2 dalam alquran melarang homoseks..so..kite guna la pendekatan terbaik nak cegah atau rawat..


# harapan penulis:
-saya bukan nak blame2 lecturer ..tapi  silalah rujuk buku psikologi tokoh2 islam. byk je sbnrnye tapi dlm silibus pljrn tak dimasukkn.
-nak apply teori barat kene agak2..jgn ikut je sume..dah bace buku diorg..adaptasi dengan cara islam..
-mmg la psikologi ni ilmu penting yg wajib puak2 yahudi ni seleweng or monopoli sbb skrg ni perang terdahsyat adalah perang psikologi.. perang saraf..so..kita kene cakna ..walhal dalam kuliah sekalipun
-takut kita apply cara barat bila nak deal ngn patient atau clients bila dah byk sgt rujuk buku barat. cth nak deal patient yg gay, kita rujuk buku barat..WORSE!! cara yg tak boley pakai..they say gay should be allow to marry! mrk spkat kata all mental health professional reject klo dikatakan gay is a mental disease. for them, those who say sumtg like dat is religious fundamentalists, not mental health professional. Kata mereka gay tak perlu dirawat sbb bukan disease..(mmg ler bukn disease..haish)
-sy tak reti nak cakap camne risaunye saye..sbb mostly kawan2 sy..yg blaja psikologi ni bukan basic agama..sy takut dorg terima je..
-cth lagi.. kawan saya cerita dia ade masalah dgn tmn llaki..dye mintak pndapat saye “awak rase budak tu ade perasaan ngn sy agi tak..macamana nak tahu dia suka kita ke tak..?”
1.Jwpn saya: klo org dah married..sy jwp mcm jwpn bawah. Klo blum kawin…(mgkin tau ape jwpn sy)
2.Jwpn kaunselor apply cara barat : the way he look through your eyes, the way he care about u, klu u dating dye tak jge pnampilan, selekeh je, pakai baju sama stiap masa..he’s no longer attracted to u..
3.Jwpn kaunselor yg lebih ‘arif’:  si dia cuba mencari ruang bersendirian dgnmu..kata-kata romantik yg diucap padamu..
ini jwpn betul dari kaunselor..kisah benar..klo ikut  cara  2 dan 3 ni..maksudnye kena pi dating..pastu makin romantik  cara dia ,makin cinta dye pada kamu…hah siap la kalian..cinta ats dasar nafsu..!!!
-so bayangkan kalau kita tak apply psikologi islam n ramai pulak ahli psikologi ikut barat..??

====penulis cuma menceritakan pnglmn dtemptnya bljr..mgkin ditempat lain berbeza.. dan ape2 pon penulis merasakan perlu sgt individu muslim bersedia hdpi cbrn pembaratan bila belajar ilmu2 sains sosial..anyway..subjek psikologi mmg best!! ++++
    

Saturday, February 27, 2010

~bukti CINTA kita..



Bismillahirahmanirahim..alunan selawat dan salam ke atas junjungan besar nabi Muhammad SAW.
saje melukis jap..hobi yg lame dtinggalkan..moga mesej nye sampai pada pembaca..




Apa bukti CINTA kita pada kekasih kita ni? ? inikah bukti kecintaan kita..?? apa kita tak sayang pada Rasulullah SAW?? apa kita tidak KASIH pada baginda ??

baginda  bermati-matian menegakkan Islam..sehingga saat kewafatan baginda..baginda masih memikirkan umatnya..kita pula bermati-matian melaksanakan konsert hiburan dll yg ditentang oleh Islam,..ade yg 'mati ' klu  tak gi konsert..sedangkan pkr2 tersebut me'mati' kan hati..me'mati'kan jiwa..

fikirkan..siapa yg beri kita syafaat diakhirat kelak?? jangan sampai Rasulullah SAW tak mengaku kita sebagai umatnya..

Sunday, February 21, 2010

Don’t truly believe your eyes…


Bismillahirahmanirahim..sedikit perkongsian..dalam mode nak pekse mid sem..sedang menelaah  subjek persepsi dan kognisi. ..sje recall back disini ..
sangat suka subjek ni..walaupun agak ‘gila’.Bak kata kawan2 saya..” ..boleh gila aku masuk kelas ni..”Begitulah gilanya juga saya meminati subjek ni....persepsi dan kognisi…sangat menarik ,bawa kita ke satu dunia lain..
sye nak share skit salah satu subjek dalam psikologi memandangkan ramai benar yg berminat nak tahu apa saya belajar dalam psikologi..ok..salah satunya..persepsi dan kognisi. subjek ni agak lain dari subjek psikologi yang lain kerana ade lab, kne wat banyak eksperimen, blaja pasal mata, pndgaran dll.
kognitif psikologi mengkaji dan memahami  bagaimana manusia mempersepsi, berfikir, problem solving, ingatan, memori, ilusi dsbg
yg menarik..lecturernye sgt obsess tntg kognitif..kdg2 rase agak gila n pning skit.. bila fikir tlampau mendalam..asssignment kami kdg2 tengok movie.. mudah..namun saya keberatan..kata lecturer saya..”kita di fakulti sains sosial..nak faham manusia..kene banyak tgk movie..especially filem barat..byk cerita tntg pemikiran..”saya setuju namun…saya tetap keberatan bila memikirkan byk juga impak negatif dari filem2 barat…umm
(skit dari bab persepsi_dont truly believe your eyes, cause your eyes could deceive you)

 

Kita persepsi imej ni bgerak n berpusing sdgkn tak pon..


Persepsi kejauhan..nampak org ni kecik..padahal kita tau besar....(jadi jgn pcaya mata semata-mata..perlu persepsikn sstu dari pengalaman..deria dan sbgnya..)
ada 3 atau 4 imej berbeza. perhati lame2...pandang dari sudut berbeza..

 
muller layer illusion.sama panjang tapi nampak yg bawah lagi panjang

mane atas, mane bawah..


kita persepsi ada segiempat putih sdgkn takde..

nmpak imej ni beralun..cuba hentikan minda anda dari persepsi kan benda ni beralun..ini kerana ia hanya ilusi.. 




 


 tgk btul22..

ksimpulan…pentingnya minda dan pemikiran…walaupun satu dunia kata anda salah…anda tetap betul.. jika anda fikir anda betul…..takde sorang pon boleh kata anda salah..sbb pmikiran yg mengawal kita…org yg hebat adalah org yg dapat mengawal minda…
sambungan….