::ASSALAMUALAIKUM~PEACE BE UPON US :: AHLAN WASAHLAN:: SELAMAT DATANG

Sunday, April 12, 2009

IMtiHaN… is just around da corner..


Klo ckp psl exm.. kita sume msti risau abes..prepare bermati-matian...pulun abes2..mmg betul..kejayaan takkan dtg tanpa usaha..tapikan sye slalu menyoal diri sye sndrik..

“Nape kite tak sibuk pun nk pulun abes2 utk akhirat kite padahal exam terbesar kitE adalah penilaian allah ..exam yg paling besar sbnanye..penentu syurga atau neraka..tapi jarang pun kite nk risau, takut or cuak cam kte cuak nk amik exam dunie nih.."

Ade antara kita yg trlalu pntingkan exam kecil smpai abaikan exam yg besar

Ni boleh la dianalogikan sbg snggup biar pekse spm gagal tp ujian percubaan msti lulus cmrlng

Kirenye…kite bijak atau tidak?

Biarkan exam akhirat tergadai kerana exam dunie..

Biarkan fail pnilaian allah asal lulus cmrlg pnilaian manusia

Cthnye lar…da nk exam..kurgkn gi surau…da nk exam..takya bce quran..takyah dgr crmh..ringankan solat...

Kalau bgitu gayanya..kita sbnrnye dah mnempah kegagalan dr awal lagi..andai kite lulus cmerlang pon..mndpt pencapaian terbaik di dunia..adakah kite jd org yg btul2 bjaya disisi allah?marilah kite same2 fikirkkan…

Hari tuh dgr jgk tazkirah…tntg exm..

Doakan allah memberi yang terbaik buat kita

Dan seharusnya doa kita begini… “ya allah jika kejayaan itu yang terbaik buat diriku dan agamaku,maka kau berikanlah kejayaan itu buatku..jika kegagalan itu yang terbaik buatku dan agamaku..maka kau berikanlah aku kegagalan itu.”

Tak sanggup diri ini berdoa utk kegagalan..oleh krn pada saya …kejayaan adalah yg sebaik-baiknya tapi adakah kita maha mengetahui?adakah kejayaan itu yg benar-benar terbaik buat kita?

Kadangkala apabila kejayaan itu akan menjauhkan lagi diri kita dari allah,membuat kita semakin lalai , lupa diri..masihkah kita mahu pda kejayaan itu?apabila kegagalan itu mendekatkan diri kita pada pencipta..memberi tarbiah pada diri..adakah kita msih mahu menolak kegagalan itu???

YA ALLAH.. redhakanlah aku dengan ketentuanMU..AMIN…

Smbil tu … sye Nk cte skit pnglmn2 exm yg tak dpt dlupekan..

Pernah..Mse nk pekse spm..slip exam terselit pulak celah loker…cikgu pon bagi slip ganti..pagi2 seterusnye bleh pulak hilang slip ganti..punye la carik satu dunie rupenye terlupe tadi suh kwn pegangkan ..

Mase kat matrik plak..menggelabah sgt smpai terlupe bwk kalkulator..nasib dpt pinjam kat budak akaun yg tak amik exam tuh..penah jugak tersalah tempat duduk..dengan confident je duduk tmpat orang lain…siap da stat tulis name agi..rupenye meja saya satu agi dihadapan…sbb tgk skli imbas.. name kat meja tu mcm name saye..hampir..tapi bukan..uish..malu sesangat…

dan ade skli tuh..tsalah bawak kad..bukan bwk kad matrik tapi kad BSN…apelagi cuak abes lar..rse tebal muke pon ade..cepat2 sorok kad tu..spye org len xnmpak..nasib la bwk ic..lepas tu..bila nk tulis no matrik..teros lupe langsung sbb da takut sgt.. gara2 tak bawak kad matrik..nasib no matrik tu ade tulis kat meja…akhirnya bila stat menjawab..saye terus tersengih sorang2…

Dekat sini pulak..mase exam anatomy..jam bru pkul 9 nmpak cam kul 10..exam ptut habis 10.30..maka dgn lajunye menjawab smpai buruk tulisan..then 9.30 camtu saye dah siap..sedar2..saye ade lagi satu jam..isyh2..alhamdulilah la soalan mudah je..


Okeh…diakhir kalam..ucapan pde sume shbt..slmt berjuang!! all da best..semoge kejayaan dalam genggaman.

Usaha itu mesti..andai kita tak dpt result bagus sklipun..yg paling pnting… kita dah usaha semampunya..

Manusia menilai dari pencapaian tapi allah menilai pada usaha

Dan pencapaian bukan kayu ukur kejayaan..

~ mAa TauFIQ wa nAJah FIL IMtihan…INsyaALLAH ^_^

6 comments:

azam adnan said...

haha..hazy2..taktau lak aku ko kelam kabut klu bab2 nk dkt xam ni..smpi ttkr tmpt duduk la smua..haha..klaka2..ol da best k for xam!

hazyra said...

um..bese la tue.. sek gelabah jer

lina said...

nanti xm akan dtg ni jgn gelabah2 ea..(actly org pun sme je :p...)apa pun gudluck.mumtaz!

hazyra said...

hehe..insyaallah..
all da best buat sume shbt2!!

kucing kegirangan said...

zira..jgn gelabah la
cool je

self_majesty said...

salam..
ter"drop" la plak kn..
hehehe..
tergelak sesowg sye bce post neyh..
mengingatkn pd kngn tym nk exam..
sume owg same je upenye ek..
hehehehe