::ASSALAMUALAIKUM~PEACE BE UPON US :: AHLAN WASAHLAN:: SELAMAT DATANG

Wednesday, September 30, 2009

RasIONALisME vs IsLAM ??



Alhamdulillah..hari ni hadam rasenye bbrape falsafah pemikiran yang dipelajari...syukran pd lecturer yg bsusah pyah nk pahamkan kitorg..tapi , i'm very sceptical about this lecturer.. risau + conpius.. nape lecturer ni bercakap asyik nak ikut logik akal jer..?? lecturer ni rationalist ke ??

No offense, sbb saye pon seorang rasionalist..sbg pljr aliran sains..sy juge ade smngt empirism dan skeptism...everything mesti ade bukti.. tapi saya tak menolak wahyu..

Rasionalism ni ape??rasionalism adalah satu teori falsafah ataupon satu kaedah penyelidikan yg mengatakan akal adalah sumber utama pengetahuan.pegangan ni menggangap autoriti akal adalah sumber tertinggi utk dptkn kebenaran n sgala ilmu.Rasionalism yg berasaskan ilmu saintifik menolak revelation/mukjizat/wahyu yg dianggap tak logik.

perintis awal aliran rasionalisme ni Heraclitus, yang meyakini akal melebihi pancaindera sebagai sumber ilmu.. zaman pertengahan rasionalisme Yunani berkembang di tangan Socrates, Plato dan Aristotle dan kemuncaknya mase zaman Aristotle. Rasionalisme telah menguasai tamadun Yunani sehingga zaman Hellenistik. Antara aliran moden yang berpaksi kepada rasioanalisme ialah aliran idealism yang dipelopori oleh Spinoza dan Leibniz dan jgk si renee Descartes yg skeptical tak habis2..

Lecturer ni pnah crite.. “sy suka tgk national geographic sbb byk bnde yg kite boleh dapat. u all tgk la sekali sekala. Yg amaizingnye saye tgk about near death phenomena..”

“Ade bbrapa patient yg mengalami near death …pastu hidup semula.. diorg cerita pengalaman mase hampir mati tu nampak benda putih terbang..malaikat or something like that..so after sedar balik..diorg ni mmg insaflah..”

“But ada saintis barat yg hebat diorg buat satu brain machine.dan diorg uji pada patient yg pernah alami near death tu..entah macamane saintis tu buat gegaran..tapi diorg dapat hasilkan gambaran yang betul2 sama macam experience near death tu..patient tu kate mmg btul2 same..”

So kesimpulannya..saintis ni kata “apa yg patient2 nampak ni hanyalah satu proses otak dan kirenye macam tak wujud la..malaikat ke hape tu sume..sumenye boleh dijelaskn dgn sains..”

At last lecturer tu kate.. “saye kagum sgt2..dan mmg betullah eksperimen tu..diorg dpt buktikan..!!”

Ape yg betul wahai lecturer??apa yg dpt dibuktikan??kamu tak percaya adanya kematian??adanya malaikat??

Nampak sgt saintis barat..atau orientalis barat berjaya menyusupkan fahaman atheism..malah rasionalisme yg hanya ikut logik akal dan teori sains semata.

yusuf qardhawi ada menyebut

"kita, kaum Muslimin tidak takut kepada akal, bahkan sebaliknya kita menyambut akal, dan di dunia ini tidak ada kitab suci yang memuji dan memuliakan akal sebagaimana Al-Qur'an Al-Karim.

"Katakanlah : Tunjukkanlah bukti kebenaranmu jika kamu adalah orang-orang yang benar" (surah Al-Baqarah:111)

Ayat ini menunjukkkan bahwa sebarang masalah tidak akan dapat diterima melainkan dengan bukti. Oleh karena itu kita mendapati al-Qur'an mengembangkan rasionalisme ilmiah dan memerangi rasionalisme khurafat yang membenarkan dakwaan sembarangan. Rasionalisme ilmiah menolak kejumudan terhadap apa saja yang dilakukan oleh nenek moyang, yaitu rasionalisme taqlid

“Kita adalah penyeru rasionalisme … Kita, kaum Muslimin mengajak kepada rasionalisme. Kita menolak khurafat dan kepalsuan. Melalui rasionalisme dan dibawah naungannyalah peradaban Islam berdiri megah dengan memadukan ilmu dan iman, antara akal dan naql."

Islam menghendaki agar seseorang berpikir dan mempergunakan akalnya namun akal masih perlu dibantu oleh wahyu agar terselamat dari kejahilan dan kelemahan..

Jd agk kecewa bila blaja falsafah..pemikiran pensyarah gaya liberal semacam jer..Walaupon takde niat nak sebarkan apa2 fahaman sklipun..pensyarah sbnarnye mguasai kelas..semangat pensyarah bila bersunguh-sungguh mengajar sgt dikagumi namun apalah kirenye yg dapat andai tokoh barat shj yg diagungkan..alih2 fahaman2 barat aje yg memonopoli.

Pelajar2 skrg msti cakna dgn ancaman fahaman2 atau gerakan2 yg bmtlmt menghancurkan islam..kita kini dalam zon perang saraf..ghuzwatul fikr..so kne alert slalu.fahaman2 ni boleh mempengaruhi meskipun dalam kelas2 yg kelihatan mcm innocent jer.

Bila blaja falsafah pemikiran ni..terase elok juga diwajibkn semua pelajar mempelajari ilmu teologi..study of religion..bukan studi agama islam je..tapi sume agama yg ade seluruh dunia..sbb umat islam khususnya berada dalam keadaan kritikal yg amat .Kite nih da termasuk habes2 dalam agenda yahudi.. mcm2 gerakan ..freemasonry..zionisme..illumanity .. dll yg dah berjaya menguasai dunia sejak dulu lagi..tapi kite smpai skg tak sedar2 lagi..takut2 bila prg dunia ketiga berlaku hasil agenda mrka..umat islam masih lagi terkial-kial mencari punca..

Jadi..Umat islam harus bangkit dan sedar..jgn tertipu dgn agenda2yahudi dan kristian..jom, kenali musuh2 islam yg berada disekeliling kita..!!


3 comments:

azam adnan said...

thank god aku laja kat uian n lecturer aku klu discuss isu2 ni mmg dorg akn bg unsur2 islamic..hehe

hazyra said...

hem..jeles2..ukm tidak sama skali..lebih2 lect2 fakulti sains SOSIAL nih..

Anonymous said...

salam...
pde azam adnan, btol 2, lbih2 lagi blaja RASOK N UNGS..memg tbuka luas pmikiran d btnya...alhmdulillah dpt blaja d UIA..