::ASSALAMUALAIKUM~PEACE BE UPON US :: AHLAN WASAHLAN:: SELAMAT DATANG

Sunday, February 21, 2010

Don’t truly believe your eyes…


Bismillahirahmanirahim..sedikit perkongsian..dalam mode nak pekse mid sem..sedang menelaah  subjek persepsi dan kognisi. ..sje recall back disini ..
sangat suka subjek ni..walaupun agak ‘gila’.Bak kata kawan2 saya..” ..boleh gila aku masuk kelas ni..”Begitulah gilanya juga saya meminati subjek ni....persepsi dan kognisi…sangat menarik ,bawa kita ke satu dunia lain..
sye nak share skit salah satu subjek dalam psikologi memandangkan ramai benar yg berminat nak tahu apa saya belajar dalam psikologi..ok..salah satunya..persepsi dan kognisi. subjek ni agak lain dari subjek psikologi yang lain kerana ade lab, kne wat banyak eksperimen, blaja pasal mata, pndgaran dll.
kognitif psikologi mengkaji dan memahami  bagaimana manusia mempersepsi, berfikir, problem solving, ingatan, memori, ilusi dsbg
yg menarik..lecturernye sgt obsess tntg kognitif..kdg2 rase agak gila n pning skit.. bila fikir tlampau mendalam..asssignment kami kdg2 tengok movie.. mudah..namun saya keberatan..kata lecturer saya..”kita di fakulti sains sosial..nak faham manusia..kene banyak tgk movie..especially filem barat..byk cerita tntg pemikiran..”saya setuju namun…saya tetap keberatan bila memikirkan byk juga impak negatif dari filem2 barat…umm
(skit dari bab persepsi_dont truly believe your eyes, cause your eyes could deceive you)

 

Kita persepsi imej ni bgerak n berpusing sdgkn tak pon..


Persepsi kejauhan..nampak org ni kecik..padahal kita tau besar....(jadi jgn pcaya mata semata-mata..perlu persepsikn sstu dari pengalaman..deria dan sbgnya..)
ada 3 atau 4 imej berbeza. perhati lame2...pandang dari sudut berbeza..

 
muller layer illusion.sama panjang tapi nampak yg bawah lagi panjang

mane atas, mane bawah..


kita persepsi ada segiempat putih sdgkn takde..

nmpak imej ni beralun..cuba hentikan minda anda dari persepsi kan benda ni beralun..ini kerana ia hanya ilusi.. 




 


 tgk btul22..

ksimpulan…pentingnya minda dan pemikiran…walaupun satu dunia kata anda salah…anda tetap betul.. jika anda fikir anda betul…..takde sorang pon boleh kata anda salah..sbb pmikiran yg mengawal kita…org yg hebat adalah org yg dapat mengawal minda…
sambungan….

5 comments:

p-dod said...

terbaik~! sy ada gak belajar pasal psyshology tapi... tk pernah dtg kelas..hehe..tpi mcm lain je subjek kiter stadi..mine lebih pada cope with patient.

true love said...

salam...enrty yang sangat bermanfaat...syukran

hazyra said...

to pdod>>
owh ni bukan psikologi tapi salah satu subjek dalam psikologi..kognitif dan persepsi..

psikologi same la cam korg blaja tu..emosi,problm solving,cope with patient..

mawaddah said...

sonok lah..rse mcm nk blaja plak..hihi

hazyra said...

>>mawaddah, mmg seronok..jom la blaja..akak sokong..